Atractii Turistice Vaslui

 
Curtea Domnească
Curtea Domnească din Vaslui este un complex medieval care a evoluat in trei etape – o prima etapa dateaza din vremea lui Alexandru cel Bun, din prima jumatate a secolului XV, cea de a doua coincide cu epoca lui Stefan cel Mare cel care a construit si Biserica Sf. Ioan Botezatorul in urma Bataliei de la Podul Inalt, Vaslui, iar cea de a treia etapa dateaza cel mai devreme de la mijlocul secolului al XVI-lea…
 
 
 
 

                                                Muzeul ‘Ştefan cel Mare’
Prin dispozitia Consiliul Popular al judetului Vaslui in 1974, la 18 octombrie s-a infiintat Muzeul Judetean Vaslui, cu profil mixt istorie si etnografie , avand ca prim director pe prof. Constantin Popescu, muzeograf cu experienta si contributii importante in formarea altor muzee (Bran, Fagaras, etc.). Acest muzeu a fost considerat ca fiind cel mai bine realizat din punct de vederea tematic, stiintific si muzeotehnic la nivel national…
 
 

Bătălia de la Vaslui
Bătălia de la Vaslui (Podul Inalt), a avut loc in data de 10 ianuarie 1475 langă orașul Vaslui, intre armata lui Ștefan cel Mare și oastea otomano. In pofida diferenței mari de forțe, turcii au suferit o infrangere zdrobitoare, pierzand (după spusele unor cronicari) o mare parte a armatei. A fost considerată cea mai mare infrangere a islamului in fața unei armate creștine, Ștefan cel Mare fiind numit eroul creștinătății….

Mausoleul lui Peneş Curcanul

Mausoleul a fost construit de sculptorului I. Scutari și meșterii italieni Luise Severiano și Victor Bibuittoin in cinstea lui Peneş Curcanul – eroul din timpul razboiului de Independenta din anul 1877, el fiind unul dintre cei mai mari patrioti ai acestor meleaguri. Personaj de legenda el a fost cat se poate de adevarat, un taran din satul Floresti de langa Vaslui pe numele lui adevarat Constantin Turcanu…


Movila lui Burcel
Movila lui Burcel este o arie naturală de interes național, situată In județul Vaslui, pe teritoriul administrativ al comunei Miclești. Aria naturală se află In Podișul Central Moldovenesc, In apropierea rAului Vaslueț, la o altitudine de 390 de metri In partea nordică a județului Vaslui și cea nord-vestică a satului Miclești. In teritoriul rezervației se află situl istoric Movila lui Burcel, dar și Mănăstirea „Sfinții Impărați Constantin…

Palatul Mavrocordat

Casa Mavrocordat a fost construită in anul 1890 de către Constantin Mavrocordat (urmaș al voievodului Constantin Mavrocordat), iar in perioada interbelică a fost cumpărată de mareșalul Constantin Prezan. in anul 1930, clădirea a fost donată armatei, iar după Revoluția din 1989, Ministerul Apărării Naționale a donat edificiul Ministerului invățămantului si in prezent aici functioneaza Clubul/Palatul Elevilor…

 
 

Palatul Justiţiei
Palatul Justiţiei in care funcţioneaza Judecatoria Vaslui datează din anul 1891, când, printr-o hotarâre a Consiliului Județean Vaslui a fost cumpărat terenul în suprafață de 4520 mp., prin actul de vânzare-cumpărare nr. 311/1891. Construcția a fost realizată de constructori italieni, imobilul fiind terminat în 1897 si a fost pentru mai binde de 70-80 de ani cea mai impunatoare constructie din municipiul Vaslui…

 
Gimnaziul ‘Mihail Kogalniceanu’, azi Scoala ‘Constantin Parfene’
Scoala ‘Constantin Parfene’ din Vaslui isi are sediul actual in fosta cladire a Gimnaziului ‘Mihail Kogalniceanu’, imobil construit in 1893. Cladirea se afla pe una dintre cele mai pitoresti strazi ale orasului, strada Mihail Kogalniceanu care are la un capat Palatul Justitiei si la celalalat Parcul Copou, si este loc de promenada pentru locuitorii si vizitatorii municipiului nostru…

 
Conacul Mareşalului Constantin Prezan de la Schinetea
In anul 1896, Mareşalulul (atunci doar colonel) Constantin Prezan, adjutant regal pe langă Prințul moștenitor Ferdinand, cumpără moșia de aproximativ 1.100 hectare și conacul din satul Schinetea din comuna Dumești, aflate astăzi in județul Vaslui. El a construit apoi un parc, un beci, o fantană și o casă a administratorului care avea grija de proprietate…
 

Casa memorială Emil Racoviţă
Emil Racoviţă și-a petrecut copilăria la moșia familiei, la Șurănești, Vaslui, astazi ‘Emil Racovita’ si si-a inceput educația la Iași ca elev al lui Ion Creangă. Emil Racoviță a fost un savant, explorator, speolog și biolog roman, considerat fondatorul biospeologiei (studiul faunei din subteran – peșteri și panze freatice de apă). A fost ales academician in 1920 și a fost președinte al Academiei Romane in perioada 1926 – 1929…


Mănăstirea Floreşti
Mănăstirea Florești din județul Vaslui, este situată în satul Florești comuna Poienești. A fost ctitorită de către Crâstea Ghenovici și soția sa Anghelina în anul 1590, fiind în prezent monument istoric. Arhitectura bisericii construita in stil neogotic, stil neobisnuit pentru bisericile ortodoxe, turnul clopotnita ridicat in stil romantic si palatul egumenesc in stil clasic formeaza un ansamblu incarcat de eleganta si rafinament…